Leishmaniasis
Ontdek alles over Leishmaniasis bij honden: een ziekte die voorkomt in het Middelandse Zeegebied welke wordt overgedragen door de zandvlieg.
Wat is Leishmania bij honden?
Leishmania is een parasiet die door zandvliegen wordt overgedragen, voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. De parasiet verspreidt zich via de bloedbaan door het lichaam, wat kan leiden tot diverse gezondheidsklachten bij de hond, waaronder wondjes, haarverlies, minder energie of diarree. Veel honden die de ziekte dragen hebben echter geen klachten, vooral als hun afweersysteem goed werkt.
Symptomen en behandeling van Leishmaniasis
De ziekte verspreidt zich via het bloed door het hele lichaam, en hierdoor kunnen er allerlei klachten optreden. Sommige honden hebben last van wondjes, haarverlies, en anderen van minder energie of diarree. Soms draagt de hond zijn hele leven de parasiet bij zich zonder dat deze er ooit ziek van wordt. Als de hond wel symptomen krijgt, hebben we het over actieve Leishmania. Het is dan belangrijk dat er snel en juist behandeld wordt. De hond zal dan een medicijnenkuur krijgen. De medicijnen doden de parasiet niet maar verminderen de activiteit en vertragen de voortplanting van de parasiet. Zo kan het immuunsysteem het vaak weer overnemen. Echter zijn er ook honden die levenslang medicijnen nodig hebben voor hun Leishmaniasis.
Hoe is het om een hond met Leishmaniasis te hebben?
Doordat de ziekte helaas ongeneeslijk is en het in Nederland en België niet veel voorkomt, krijgen honden die positief getest worden vaak een enorme stempel opgedrukt. Dit verlaagt aanzienlijk de kansen op adoptie. Dat is jammer, want veel mensen weten niet dat veel honden ondanks hun Leishmaniasis een heel normaal leven leiden en geen last hebben van klachten. In Nederland en België kan het virus ook niet overgedragen worden naar andere honden, omdat de zandvlieg hier niet actief is. Ook is de ziekte niet overdraagbaar naar mensen.