top of page

Niesziekte

Ontdek alles over niesziekte bij katten: een veelvoorkomende, maar vaak onschuldige aandoening die vooral door het feline Herpesvirus of Calicivirus wordt veroorzaakt.

Grey Cat

Wat is niesziekte bij katten?

Niesziekte bij de kat is een infectie die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door het feline Herpesvirus of het feline Calicivirus. Niesziekte is over het algemeen niet ernstig, en vaak gaan de symptomen vanzelf over. De kat zal het virus alleen wel de rest van zijn of haar leven bij zich dragen. Vrijwel alle katten die het virus dragen en een goede leefomgeving hebben (en dus stabiel immuunsysteem) merken helemaal niets van het virus. We zien alleen veel bij straatkatten dat zij het virus dragen en doordat zij geen goede zorg krijgen kunnen zij wel last ervan hebben. Door jaarlijks te vaccineren en simpelweg je kat gezond te houden is de kans zeer klein dat hij of zij ooit besmet zal worden met dit virus.

 

Symptomen van niesziekte

Het is erg verschillend per kat welke symptomen er zijn; zo krijgen sommige katten last van niezen, een loopneus of rode oogjes. Andere katten hebben weer last van pijnlijk tandvlees en zweertjes in de mond. Hierdoor kan de kat moeite hebben met eten en gaan kwijlen. De symptomen komen vaak alleen tot uiting net na de besmetting; zodra deze onder controle zijn, neemt het immuunsysteem het over en is de kans heel klein dat de kat ooit nog eens last krijgt van het virus.

​

Behandeling voor niesziekte bij katten

Er is geen medicijn dat het virus zelf stopt, maar er zijn wel verschillende behandelingen voor de klachten zodat de kat zich snel weer beter voelt. Denk aan medicijnen voor de pijn of iets tegen de neus- en oogklachten. Als het virus zich vooral op het tandvlees heeft gericht, zou het in het ergste geval kunnen dat er tanden getrokken moeten worden om de klachten te verhelpen. Gelukkig kan een kat prima leven met minder tanden, en zal hij of zij hier geen last van hebben.

​

Hoe is het om een kat met niesziekte te hebben?

Doordat dit virus helaas ongeneeslijk is, krijgen katten die positief getest worden vaak een stempel opgedrukt. Dit verlaagt aanzienlijk hun kansen op adoptie. Dat is jammer, want veel mensen weten niet dat bijna alle katten met dit virus een heel normaal leven leiden en geen last hebben van klachten. Ze kunnen ook prima samenleven met andere katten die het virus niet hebben; de kans op besmetting is vrijwel nihil als de kat zelf geen symptomen vertoont. Het is wel belangrijk om de jaarlijkse vaccinaties bij te houden.

bottom of page